De betaal-keten van Rabobank als praktijkvoorbeeld

Betaalservice iDEAL is van bedrijfs kritische aard voor iedere bank in Nederland. Het is inmiddels het meest gebruikte online betaalmiddel en duizenden webshops zijn dagelijks omzetafhankelijk van deze dienst. Het behoeft geen toelichting welke impact het heeft op zowel de bank als op de webshops indien deze service niet functioneert.

Het geruisloos functioneren van deze complexe informatieketens is vandaag de dag zo vanzelfsprekend, terwijl deze ketens juist heel kwetsbaar zijn voor verstoringen. Dat geldt niet alleen voor de financiële markten, maar in elke markt waarin complexe informatieketens bestaan. Binnen jouw organisatie heb jij een behoorlijke verantwoordelijkheid om een dergelijke service vlekkeloos in de lucht te houden. Het gaat niet alleen om het functioneren van de service, maar vooral om de voorspelbaarheid van mogelijke knelpunten.

UMBRiO, in samenwerking met SPLUNK> en de Rabobank, nodigt je graag uit om een informatieve sessie over monitoring van complexe informatieketens bij te wonen op 15 juni 2017. Wij zijn te gast bij Rabobank Nederland, Croeselaan 18 te Utrecht. Tijdens deze sessie zal Danny Bos van de Rabobank vertellen wat zijn uitdagingen waren rondom iDEAL. Daarnaast zullen UMBRiO en SPLUNK> je inzichten en oplossingen tonen, hoe ketens dusdanig te monitoren zodat KPI’s en/of SLA’s beheersbaar worden gemaakt en continuïteit gewaarborgd blijft.

Agenda

16:30 – 16:45 Ontvangst
16:45 – 17:00 Welkomstwoord Erik Witte, CEO UMBRiO
17:00 – 17:30 Vraagstelling Danny Bos, VP, Manager Monitoring Services
within IT Continuity Services at Rabobank
17:30 – 18:15 Oplossing UMBRiO / SPLUNK> door Eduard Lekanne, Lead Consultant UMBRiO
en Dave de Bock, Sales Engineer SPLUNK>
18:15 – 18:20 Afsluiting
18:20 – 19:00 Borrel

Locatie

Rabobank Nederland, Croeselaan 18, Utrecht

Meld u nu aan voor dit event