Hoe thuiswerken de behoefte aan data storytelling vergroot

Sinds ik mijn masterscriptie schreef over 'gedistribueerde virtuele samenwerking in chemisch onderzoek', ben ik geïntrigeerd door hoe teams technologie kunnen gebruiken om productiever te worden. Het valt niet te ontkennen dat de communicatie is veranderd sinds we thuiswerken. Verschillende onderzoeken laten verschillende resultaten zien, maar volgens Psychology Today berust slechts 7% van de communicatie op de feitelijk gesproken woorden. 38% van de communicatie bestaat uit de toon van de stem en 55% heeft te maken met lichaamstaal[1]. Dit betekent dat we minstens 55% van onze signalen verliezen wanneer we onze bevindingen aan anderen presenteren in digitale communicatie. Wat kunnen we doen om ons punt over te brengen aan de CIO, die wil dat de beslissingen op gegevens gebaseerd zijn? Hoe kunnen we het managementteam een samenhangend verhaal laten vertellen om de transformatie op gang te brengen? Hoe kunnen we aannames uitsluiten en allemaal op dezelfde lijn zitten?

Heb je ooit gehoord van de uitdrukking "Laat de cijfers het woord doen"? Ik wel, en nu weet ik waarom mensen dat zeggen. Laat me Data Storytelling introduceren als een techniek om informatie te communiceren op basis van data, op een manier die voor anderen begrijpelijk is.

Bron afbeelding: klik hier

Storytelling is zo oud als de mensheid zelf. Van tekeningen in grotten tot het onthouden en vertellen van een verhaal voor, en aan, toekomstige generaties. Van folklore, geschreven verhalen tot het ophalen van herinneringen aan historische gebeurtenissen. Ons brein is ontvankelijker voor het onthouden van het verhaal als je gebruik maakt van het emotionele aspect, kleuren en inlevingsvermogen. Data storytelling is niet anders, maar wel technischer. Het rapport of dashboard is een medium om de uitkomst van je data-analyse te vertellen. Het heeft nog steeds een inleiding, een hoofdtekst en een conclusie nodig. Waar het einde van een avontuur uitmondt in een happily ever after, kan een rapport de bevindingen samenvatten en het effect van eerdere, historische gebeurtenissen laten zien. Het kan contextuele informatie of (tijdreeks)vergelijkingen weergeven.

Wat zijn enkele kenmerken die van een dashboard of rapport een chronologisch, gemakkelijk te begrijpen verhaal van uw bevindingen maken?

Bijvoorbeeld:

1. Begrijpelijke, representatieve titels voor grafieken, assen en in je legenda. Zorg ervoor dat u veelgebruikte woorden gebruikt voor uw feiten en dimensies. Zo weet iedereen waar je het over hebt. Check je metadata repository.
2. Ondersteunende tekst of highlights als je met de muis over een deel van je grafiek gaat
3. Een play-knop om veranderingen in tijdreeksgegevens te tonen of te animeren
4. Progressieve, geanimeerde of drill-down panelen zijn nuttig om meer details of extra contextuele informatie te tonen
5. Gebruik kleuren en lettertypes consistent en met mate
6. Gebruik consistente schalen bij het weergeven van verschillende grafieken ter vergelijking
7. Gebruik sortering om relatieve verschillen te tonen
8. Gebruik consequent percentages of absolute getallen

Figuur 1: Voorbeeld van een rapportpaneel gesorteerd op marge (gemaakt met Mode)

Het volgende voorbeeld komt uit de NPR[2] en toont dezelfde gegevens in percentages aan de linkerkant en de absolute getallen aan de rechterkant. Als u er met uw cursor over gaat, ziet u de gegevenspunten op dat moment.

Figuur 2: Voorbeeld van het gebruik van percentages (Boven) versus absolute (Onder) datapunten (NPR)

Tools voor data rapportages zijn geëvolueerd van statische grafieken naar meer interactieve en complexe datavisualisaties. Naast visualisaties zijn ook de geavanceerde analysetechnieken toegankelijker geworden. Microsoft Excel heeft zelfs ingebouwde functies voor automatisch machinaal leren. Het is aan u om het verhaal te vertellen waarom dingen gebeuren. Een goed verhaal begint met de context om een gedeeld begrip op te bouwen en vertelt expliciet de aannames. Het verhaal vertelt het wat, waarom en de uitkomst daarvan. Het laatste is het effect dat het wat en het waarom hebben op het huidige proces of de huidige producten. Dit alles wordt ondersteund en versterkt door effectieve visualisaties.

De volgende keer dat u een rapport bekijkt, probeer dan eens of u de verhaallijn en interactiviteit van de gegevens kunt onderscheiden. Het zal niet alleen bijdragen tot een gemeenschappelijk begrip, maar het zal ook de collega's die de data minder goed begrijpen in staat stellen om de data gedreven inzichten daadwerkelijk te gebruiken in hun dagelijkse werk.

Bronnen

[1] Klik hier.

[2] Klik hier.

Over Rick van den IJssel
Rick is Data Consultant en Product Owner bij UMBRiO en verantwoordelijk voor onze online en on-demand workshops. Als Analytics Translator en Splunk consultant helpt hij organisaties bij het ontsluiten van data uit bedrijfsapplicaties en vertaalt deze naar waardevolle informatie voor IT en business besluitvorming. Daarnaast zorgt hij voor de adoptie van datagedrevenheid door cultuurverandering tot stand te brengen. Samen met de collega’s van UMBRiO zorgt hij er ervoor dat organisaties data-driven kunnen werken. Rick gelooft in een inclusieve samenleving die de wereld elke dag een beetje mooier, houdbaar en toekomstbestendig maakt.