Vijf redenen voor het uitbesteden van het dataplatform management

of een dataplatform-as-a-service

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Het bijhouden van deze ontwikkelingen kan zowel uitdagend, tijdrovend als kostbaar zijn. Veel organisaties kiezen voor managed services, ook wel as-a-service genoemd, of besluiten het beheer van bestaande systemen en applicaties extern onder te brengen. Ook binnen de complexe wereld van datamanagement en dataplatformen stappen organisaties over naar dataplatform-as-a-service en extern dataplatform beheer. Maar waarom eigenlijk?

1. Focus op corebusiness

Afhankelijk van je doelstellingen en de toegepaste technologieën, vertaalt je dataplatform data naar businessinformatie en inzichten. Op basis daarvan kunnen operationele, tactische en strategische besluiten genomen worden. Het helpt om kernprocessen te sturen, te voorspellen en processen te automatiseren om zo de strategische organisatiedoelen te realiseren.

Het ontwerpen, implementeren en beheren van een dataplatform is een complexe en multidisciplinaire bezigheid. Cruciaal, en tegelijkertijd voor de meeste organisaties bijzaak. Een dataplatform-as-a-service en/of het uitbesteden van het dataplatform beheer, creëert ruimte voor kerntaken en focus op de core business zoals het stimuleren van datagedreven werken.

2. Optimale performance en continuïteit

Een managed services is een continue dienstverlening, 24/7. Grote, risicovolle upgrades of ad hoc problemen worden voor je opgelost, je dataplatform wordt continu gemonitord, incrementeel verbeterd en aangepast aan de veranderende behoeften.

Een dataplatform onderhouden, aanpassen en optimaliseren is voor dataspecialisten en IT medewerkers vaak complex en tijdrovend. Vooral het toepassen van complexe zoekopdrachten, het ontwikkelen van nieuwe use cases of een traag werkend systeem sneller laten werken is uitdagend. En het komt vaker voor dan je denkt. De oorzaak ligt dan in bijvoorbeeld: een trage storage, gebrek aan opslagcapaciteit, een architectuur die niet bij de wensen past, configuraties die ten kosten gaan van de performance. Of, en dat is ook meteen de meest risicovolle voor de gehele organisatie, data die niet correct ontsloten wordt. Deze kunnen immers leiden tot foutieve inzichten.

Als je ervoor kiest om je dataplatform uit te besteden, is deze zorg uit handen en beschik je gegarandeerd over een snel en goed presterend dataplatform.

3. Specialistische datakennis en -expertise

Iedere organisatie is uniek, net als de eisen en wensen die een organisatie stelt aan IT, waar het dataplatform deel van uit maakt. IT is binnen organisaties, mede door de versnelde digitale transformatie, veelomvattend. Het IT team is verantwoordelijk voor het netwerk, de infrastructuur, security, het dataplatform en de -toegenomen hoeveelheid- applicaties die worden gebruikt. Diepgaande kennis, binnen de organisatie op al die domeinen vraagt om een enorme IT-afdeling. Maar waarom zou je als IT niet je corebusiness is? Dan is het slim om samen te werken met specialisten, experts binnen hun vakgebied die specifieke domeinkennis hebben, diensten leveren en slimme features en applicaties ontwikkelen waar je eenvoudig gebruik van kunt maken. Jij profiteert van de kennis en benefit of scale in zaken als:

  • monitoring van databronnen en het dataplatform
  • beveiliging van het dataplatform
  • advies over de inzet van machine learning of data governance

4. War for Talent

Het opleiden, certificeren en/of accrediteren van personeel kost veel tijd en geld. Bovendien is deze markt continu in beweging en volgen ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op, wat van de specialist vereist dat deze zichzelf continu ontwikkelt, certificeert en accrediteert. Daarbij komt dat het aantrekken van IT personeel momenteel één van de grootste uitdagingen is. Het tekort aan gespecialiseerde IT kennis, looninflatie en de War for Talent maakt dat CIO’s en IT-managers steeds vaker kiezen voor een samenwerking met externe gecertificeerde en geaccrediteerde specialisten, aldus Gartner.

5. Voorspelbare kosten

Naast de al eerder genoemde voordelen hebben beheerdiensten hun populariteit ook te danken aan financiële voordelen. Door er voor te kiezen om gebruik te maken van dataplatform diensten profiteer je van de investering die zij doen in:

a) Het opleiden en trainen van gespecialiseerde medewerkers:
dataplatform beheer experts worden door managed service providers efficiënt ingezet en volledig voor deze specialisatie opgeleid en getraind.

b) Licenties:
er wordt gewerkt met de nieuwste technologieën om dataplatformen te beheren, optimaliseren, monitoren en diensten zo effectief mogelijk te leveren.

c) Specifieke kosten:
een toekomstbestendig dataplatform vraagt om gebruik en kennis van specifieke tooling, apparatuur en oplossingen, een investering die nu voor de eigen organisatie niet meer nodig is.

Meer weten over de mogelijkheden en voordelen van extern dataplatformbeheer of een dataplatform-as-a-service? Neem contact op of bekijk de dienstenpagina.

Over Erik Grasman

Erik is Senior Data Consultant en Splunk specialist bij UMBRiO en verantwoordelijk voor analytics en development. Als data consultant helpt hij organisaties -al meer dan 15 jaar- bij het ontsluiten van bedrijfskritische data om deze te analyseren en correleren om te komen tot inzichten die direct leiden tot uitvoerbare acties. Dat kan op het gebied van beleids- of beslissingsondersteuning, veiligheid (SIEM, threat hunting, forensic analyses), processen, applicatie en ondersteunende infrastructuur. Dit doet hij zowel voor het UMBRiO dataplatform- waar klanten in de vorm van dataplatform-as-a-service- voor al hun IT en business data op vertrouwen als ook voor klanten die deze dienstverlening niet afnemen. Erik ziet overal data en past deze zowel zakelijk als privé toe, wat dan kan leiden tot Tesla en Parkmobile datacombinaties in Splunk.

Meer informatie nodig? Neem contact op met onze specialisten!